Open Monumentendagen bij De Oude Mattheus in Eibergen


EIBERGEN – Op 14 en 15 september opent De Oude Mattheus gratis haar deuren voor publiek tijdens de Open Monumentendagen. De Oude Mattheus is gebouwd rond 1500 en is een rijksmonument. Het prachtige gebouw beschikt over veel historie en is niet alleen in gebruik voor kerkdiensten. Het heeft inmiddels ook een belangrijke sociale en culturele functie voor Eibergen. Het programma van beide Monumentendagen neemt je mee in zowel de historie als de sociale en culturele functie van De Oude Mattheus.

 

Thema
Voor 2024 is het thema van de Open Monumentendagen ‘routes, netwerken en verbindingen’. In fysieke zin leiden er meerdere routes naar De Oude Mattheus in het centrum van Eibergen. Dat was en is nog steeds belangrijk. Makkelijk te vinden, toegankelijk zijn, dat wil je graag. De Oude Mattheus wil echter ook toegankelijk zijn en verbinden in overdrachtelijke zin. Namelijk door het verbinden van mensen en het verbinden van culturen.

Zaterdag
Op zaterdag 14 september is er vanaf 9.30 uur een boekenmarkt en vertellen medewerkers van de Historische Kring iets over het ontstaan en de historie van De Oude Mattheus. De Stichting Behoud De Oude Mattheus vertelt iets over haar plannen en over tal van sociaal-culturele activiteiten die in het kerkgebouw zullen plaatsvinden.

Zondag
Zondag 15 september staat vooral in het teken van wereldmuziek. Vanaf 13.00 uur kun je luisteren naar verschillende muziekstijlen uit de hele wereld. Prachtige optredens die je niet mag missen! De Oude Mattheus is op zondag om 10.00 uur geopend. ’s Morgens worden dan opnieuw de verhalen verteld over de historie van De Oude Mattheus en over de plannen van de Stichting Behoud De Oude Mattheus.

 

Optredens
Zondag vanaf 13.00 uur zullen de volgende groepen optreden:

MacWatt (UK)
De geweldige americana muziek van deze Schot heeft een Amerikaans tintje. Zijn voorlaatste album Settler gaat over immigranten uit Groot Brittanië, Ierland en Schotland die zich hebben gesettled in Noord Amerika. Op dat album doen ook prominente gasten mee zoals Gretchen Peters, Laura Cantrell en Eliza Carthy. Zijn nieuwste album Dark Harvest, dat in februari 2024 verscheen, kwam direct op nummer 1 binnen in de Euro Americana Chart en kon ook rekenen op het predicaat cd van de week op de website van Heaven. Tevens kreeg het een prachtrecensie in het blad van Heaven magazine.  Malcolm MacWatt staat met één voet in traditionele Schotse Ballades, maar ook met een flinke laars in Americana muziek. Zijn stijl heeft raakvlakken met bijvoorbeeld Slaid Cleaves en multi-instrumentalist Tim O’Brien. Malcolm maakte al veel indruk met zijn optreden op de voorlaatste editie van het Ramblin’ Roots festival in Tivoli, Utrecht, door in zijn eentje op het podium de zaal in te pakken met zijn prachtige verhalende liederen.

Duo Cobogó (BR & IN)
Cobogó is het woord voor zonnescherm, zo één met een sterke structuur die je vindt voor de ramen in warme landen zoals Brazilië en India, waar ze licht en lucht doorlaten. Het duo Cobogó, bestaande uit de uit Ahmedabad (India) afkomstige Tarang Poddar, en de uit São Paulo (Brazilië) afkomstige Juliano Abramovay, zorgen met hun baanbrekende muziek voor een zelfde structuur waarin muren, grenzen en tradities worden doorbroken, en er ruimte komt voor lucht. Juliano, diep geworteld in Braziliaanse muziek, heeft zich extensief toegelegd op de muzikale tradities van het Mediterraanse oosten. Tarang, een meester Tabla speler, heeft reeds meer dan 15 jaar gestudeerd volgens het traditionele Indiase Goeroe-student systeem.  Het duo vindt muzikale genres opnieuw uit. Van rustige melodieën die doen denken aan serene landschappen tot vurige ritmes die de levendige essentie van de menselijke expressie vangen; in elke noot en elk ritme belichaamt Cobogó de geest en innovatie van hun culturele fusion, waarbij ze het publiek uitnodigen in een wereld waar muziek een universele taal vormt die geografische en traditionele grenzen overschrijdt.

Trio Lembranças (NL & UY)
Met Trio Lembranças leggen Hermine Deurloo, de uit Uruguay afkomstige Daniel de Moraes en Femke Smit de nadruk op de intieme kant, de wat ingetogenere klanken binnen de Samba, Música Popular Brasileira en Bossa Nova. Componisten zoals Dorival Caymmi, Djavan en Milton Nascimento komen voorbij met stukken met vele verschillende kleuren en sferen. Femke’s prachtige stem zweeft virtuoos boven de lyrische en warme grooves van Daniel, haar weergaloze vertolking komt binnen ook al is men de Portugese taal niet machtig. Hermine Deurloo maakt de melancholie voelbaar met haar prachtige sound. Weemoed, maar altijd met een ondertoon van hoop.

De wereld horen, zien (en proeven) in De Oude Mattheüs in Eibergen
Stel je eens voor dat er op de grens tussen Twente en de Achterhoek een moderne ontmoetingsplek zou zijn waar verschillende culturen samensmelten en iedereen mee mag doen?

Waar letterlijk iedereen welkom is, waar mensen elkaar ontmoeten en waar organisaties met elkaar samenwerken.

Stichting Behoud De Oude Mattheüs is een jonge stichting die deze idealen graag wil helpen verwezenlijken. We bieden een podium aan alle vormen van het culturele aanbod in de regio en voor elk publiek dat de (podium)kunst een warm hart toedraagt

Tijdens de open monumentendag op 15 september serveren we een voorproefje met de allermooiste WERELDMUZIEK. Muziek uit alle hoeken van de muziekwereld die wordt geprogrammeerd door (regionale) muzikanten/insiders  met een professionele achtergrond. We halen met deze concerten letterlijk de wereld naar Eibergen in een tijd waarin verwijdering en isolement op de loer liggen.

Naast wereldmuziek gaan we voor méér vormen van podiumkunst! Eibergen heeft met het Openluchttheater, Theater ’t Spieker, Jazz Eibergen en Podium Eibergen natuurlijk al prachtige podia.

Wij willen daarop aanvullend en verrijkend zijn. Misschien soms wat minder ‘mainstream’ met andere muziekstijlen, literatuur en poëzie, beeldende kunst en culinaire uitstapjes.

Wat we daarbij belangrijk vinden, is het nadrukkelijk betrekken van “nieuwe Nederlanders” en onze oosterburen.

Kortom, ons wereld-culturele-podium wórdt die moderne ontmoetingsplek waar culturen elkaar ontmoeten en grenzen vervagen!

Wees welkom in De Oude Mattheüs in Eibergen!

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven