Open Monumentendag in Berkelland op 14 en 15 september

BERKELLAND – Het is bijna zover: in het weekend van 14 en 15 september is het de landelijke Open Monumentendag. Ook in de gemeente Berkelland doen verschillende monumenten mee. Zij zijn (gratis) van binnen én van buiten te bewonderen. Kijk op de website voor het actuele overzicht van monumenten die geopend zijn en de openingstijden. Of fiets een van de fietsroutes langs monumenten en geniet zowel van historie als van het Berkellandse landschap.

 

Een kerk wordt een B&B, huifkarrit in Gelselaar langs historie
Op 14 en 15 september zijn verschillende bekende en minder bekende monumenten in Berkelland geopend. Zo doen kerken, de Oale Schole, De Lebbenbrugge en molens mee. Ook kun je een kijkje nemen bij Kerk op ’t Kip dat verbouwd wordt tot B&B en is er in Gelselaar een speciale huifkartocht langs monumenten en historische plekken. Kortom, genoeg redenen om langs te gaan en meer te horen over de historie en architectuur van diverse monumentale pareltjes in Berkelland.

 

Speciale fietsroutes langs monumenten
Het landelijke thema van de Open Monumentendagen is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. Dat is dan ook de reden geweest dat het comité Berkelland 3 verschillende fietsroutes heeft gemaakt langs monumenten die op 14 en 15 september geopend zijn. Niet alle monumenten liggen direct langs de routes, maar zijn zeker het omfietsen waard! De fietsroutes zijn te downloaden op de website en verkrijgbaar bij de lokale VVV’s in Ruurlo, Neede, Toeristisch Informatiepunt Eibergen en Toeristische Informatie Borculo. Kijk voor vertrek op de website voor de openingstijden, niet alle monumenten zijn namelijk beide dagen geopend.

 

13 september: uitreiking Berkellandse Erfgoedprijs
Zoals elk jaar reikt het comité ook de Berkellandse Erfgoedprijs uit. Deze prijs (een geldbedrag van 500 euro) is bedoeld voor lokale initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan Berkellands, historisch erfgoed. Passend bij het landelijke thema zijn hiervoor 3 routes genomineerd, namelijk de Historische route Rekkense inrichtingen, het Liefdespad en De Geheimen van den ouden weg. Tijdens de aftrap van de Open Monumentendag op donderdag 13 september wordt in de Antonius in Rekken de winnaar van de Berkellandse Erfgoedprijs 2024 bekend gemaakt.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven