BERKELLAND – De afgelopen periode heeft het meerdere keren in een korte periode enorm hard geregend. Op veel plaatsen is tijdens enkele buien tot soms wel meer dan 55mm gevallen. Dit zijn zeer grote hoeveelheden in korte tijd. Deze hoeveelheden passen niet zo snel in de riolering. Daardoor komt er ‘water op straat’ te staan. Meestal is dat water binnen een half uur na de regenbui weer weg. ‘Water op straat’ is niet erg en geeft meestal geen schade. Uiteraard mag dat niet bij elke regenbui gebeuren. Door klimaatverandering komen zware regenbuien meer voor. Water op straat’ komt daarmee ook vaker voor.
Gemeente bouwt gemengde rioolstelsels om naar gescheiden stelsels
“Als gemeente doen we er alles aan om de wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doen we door gemengde rioolstelsels om te bouwen naar gescheiden stelsels”. Laat een woordvoerder weten. “We koppelen dan gelijktijdig de regenpijpen aan de voorzijde van de woningen af. Met een gescheiden stelsel voeren we het regenwater apart af naar watergangen en bergingen. Veel van die regenwaterbuizen zijn poreus. Het regenwater kan daardoor in de grond infiltreren. We kijken steeds meer hoe we openbare ruimte als waterberging kunnen gebruiken. Ook inwoners kunnen helpen wateroverlast te voorkomen door bijvoorbeeld tegeltuinen te vergroenen”.
Voorkom wateroverlast door regenpijp ‘lucht’ te geven
Voor aansluitingen op de gemengde riolering hierbij nog een tip. Hebt u tijdens hevige regenval in uw woning last van borrelende geluiden en komt het toiletwater daarbij omhoog, dan zit er vaak lucht in de leiding opgesloten. Deze lucht blokkeert de afvoer van uw afvalwater naar de hoofdriolering. Het kan dan gebeuren dat het dakwater via uw toiletpot of schrobputjes uw huis binnenstroomt. Als u in uw regenpijp net boven de grond een gat maakt, is het probleem vaak al weg. De overdruk en het dakwater kan dan weg via dit gat. Een bladafscheider onder in de regenpijp heeft hetzelfde effect. Ook als de gemeentelijke riolering vol staat voorkomt u hiermee problemen in huis.
Foto: Ruurlo 2 september 2024
2 gedachten over “Met hevige regenval komt ‘water op straat’ vaker voor!”
Bovenstaande mogelijke oplossing “geef regenpijp lucht” is inderdaad een geschikte oplossing als er WEL een gescheiden rioolstelsel aanwezig is.
Is dit NIET het geval, dan kan de opening stank veroorzaken.
Makkelijker zou zijn dat de gemeente het probleem van achter naar voren zou oplossen (aan het einde heb je namelijk het meeste water. Dit is net voor de waterzuiveringsinstallatie). Helaas denkt onze gemeente hier anders over.
Mocht de straat blank staan door regenwater, dan ben ik het met eens dat het geen kwaad kan. Ik ben het niet eens dat rioolwater geen kwaad kan, ik nodig degene graag uit om dan hierdoor heen te gaan, want ook de uitspraak dat het meestal met een half uur over is dat is zeker niet waar. Vaak duurt het enkele uren.
Iedereen betaald voor een vrij verval riolering 24/7 als er te veel water door het riool gaat dan geeft dit problemen
Oftewel het beheer is ver onder de maat
Reacties zijn gesloten.