Liefdespad wint Berkellandse Erfgoedprijs, route in Ruurlo wint jaarlijkse titel en geldbedrag van 500 euro

RUURLO – Voorafgaand aan het weekend van de landelijke Open Monumentendag is de Berkellandse Erfgoedprijs 2024 uitgereikt. Passend bij het landelijke thema “erfgoed van routes, netwerken en verbindingen” waren hiervoor 3 routes genomineerd, namelijk de Historische route Rekkense inrichtingen, het Liefdespad en De Geheimen van den ouden weg. Tijdens de aftrap van de Open Monumentendag werd bekend gemaakt dat het Liefdespad in Ruurlo dit jaar deze mooie titel in de wacht heeft gesleept.

De Erfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt en is bedoeld om lokale initiatieven te stimuleren die een waardevolle bijdrage leveren aan Berkellands, historisch erfgoed. De jury van dit jaar, bestaande uit Jaap Nijstad, Roy Oostendorp en Jan Put, heeft zich gebogen over de kwaliteiten van de drie genomineerden die door het comité Open Monumentendag Berkelland waren voorgedragen. De jury heeft grote waardering voor alle genomineerden. Alle drie de routes geven namelijk ieder op eigen wijze vorm en inhoud aan de schakel tussen verleden en heden. De keuze voor Het Liefdespad in Ruurlo als winnaar van de Erfgoedprijs 2024 was een moeilijke. De route wordt gedragen door de lokale gemeenschap van Ruurlo en is artistiek gezien grenzen verleggend: de jury was dan ook unaniem om deze route voor te dragen als winnaar van de Erfgoedprijs 2024.

Open Monumentendag in Berkelland
Op 14 en 15 september zijn verschillende bekende en minder bekende monumenten in Berkelland geopend. Zo doen kerken, de Oale Schole, De Lebbenbrugge en molens mee. Ook kun je een kijkje nemen bij Kerk op ’t Kip dat verbouwd wordt tot B&B en is de Joodse begraafplaats in Eibergen op zondag geopend. Kijk op de website voor de deelnemende monumenten, actuele openingstijden en activiteiten.

Speciale fietsroutes langs monumenten
Het landelijke thema van de Open Monumentendagen is “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”. Dat is dan ook de reden geweest dat er 3 verschillende fietsroutes zijn gemaakt langs monumenten die op 14 en 15 september geopend zijn. Niet alle monumenten liggen direct langs de routes, maar zijn zeker het omfietsen waard! De fietsroutes zijn te downloaden op de website en verkrijgbaar bij de lokale VVV’s in Ruurlo, Neede, Toeristisch Informatiepunt Eibergen en Toeristische Informatie Borculo. Kijk voor vertrek op de website voor de openingstijden, niet alle monumenten zijn namelijk beide dagen geopend!

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven