NEEDE – Mocht jouw kat niet zijn thuisgekomen, dan kan het zomaar zijn dat het beestje is meegenomen door de dierenambulance. Dat meldt de Dierenambulance Achterhoek op social media. In Neede en omgeving zijn namelijk gevallen van de kattenziekte geconstateerd, een zeer besmettelijke en potentieel dodelijke ziekte. De ziekte, ook wel panleukopenie genoemd, komt voornamelijk voor bij zwerfkatten. Zij hebben geen baasje en zijn vaak niet gevaccineerd. Deze katten overleven het meestal niet. “Er is geen medicijn voor, dus ze gaan er allemaal aan dood als ze het hebben,” zegt Roy Jansen van Dierenambulance Achterhoek.
Ook huiskatten lopen risico
Maar kan ook de gewone huiskat kan te maken krijgen met het virus. Dierenarts Kristel de Munnik waarschuwt: “In de regio waar het virus onder de wilde zwerfkatten is uitgebroken, lopen ook onze ‘huis-, tuin- en keukenkatten’ een groot risico, omdat wij als eigenaar het virus kunnen meenemen op onze schoenen en kleren.” Gevaccineerde katten hoeven niet ziek te worden, maar kunnen wel bijdragen aan de verspreiding van het virus.
Het is dan ook niet de eerste keer dat er een uitbraak van dit virus is. “We zien eigenlijk ieder jaar in de nazomer ergens in Nederland een uitbraak van kattenziekte. Het is nu voornamelijk in het zuiden en oosten van het land waar de uitbraken zijn,” aldus De Munnik.
Vangactie
Om de verspreiding te voorkomen, heeft Dierenambulance Achterhoek in overleg met de gemeente en het dierenasiel besloten een vangactie op te zetten. Jansen plaatst de vangkooien: “We hebben hier de afgelopen periode katten van straat gehaald, en die bleken allemaal de beruchte kattenziekte te hebben. Omdat de ziekte zo besmettelijk is en er geen medicijn voor is, hebben ze ons gevraagd de zieke katten te vangen om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.”
De gevangen katten die het virus bij zich dragen en geen baasje hebben, worden ingeslapen. Maar het kan ook zijn dat jouw eigen kat per ongeluk in een van de vallen terechtkomt. In dat geval wordt de chip uitgelezen en het baasje op de hoogte gebracht. Katten zonder chip of eigenaar die niet ziek zijn, worden naar het dierenasiel gebracht, waar ze hopelijk snel een nieuw baasje krijgen. Jansen sluit af met het advies: “Als je woont in een gebied waar veel zieke katten zijn, neem het zekere voor het onzekere en hou je beestje voorlopig even binnen.”
1 gedachte over “Kattenziekte geconstateerd in Neede en omgeving”
Wat naar! Hopelijk is het snel onder controle. Komt er ook een bericht op Nieuws uit Berkelland als de katten weer veilig naar buiten kunnen?
Reacties zijn gesloten.