Historicus Jan Put geeft ‘Beslissende vrouwen’ een gezicht in de verfraaide synagoge van Borculo

BORCULO – Jan Put, oud-rector van scholengemeenschap Marianum in Groenlo, is een begenadigd verteller, een talent dat historici in het algemeen vaak gegeven is. Maar wat hem bijzonder maakt is dat hij dat talent heel breed tentoonspreidt. Op dinsdag 1 oktober zet hij een aantal vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de loop van de wereldgeschiedenis in het volle licht. Zij die hiervan veel meer willen weten zijn van harte welkom in de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo. Er is dan ook de gelegenheid om het verfraaide interieur van de synagoge te bewonderen. De toegang is € 15,00, donateurs betalen € 12,50. De lezing begint om 19:30 uur, de deur staat vanaf 19:00 uur gastvrij open.

De rol van vrouwen in de geschiedenis is lange tijd onderbelicht gebleven. Dat had te maken met de vaak religieus bepaalde focus die vrouwen eeuwenlang op het tweede plan plaatste. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Ook vrouwen hebben zich gedurende de gehele geschiedenis van de mensheid laten kennen als leiders en talenten op diverse terreinen. Tijdens deze lezing maak je kennis met een reeks van vrouwen die hun sporen in de geschiedenis hebben verdiend en die niet meer vergeten mogen worden. Eén naam wil Jan Put hier al prijsgeven. Die van koningin Victoria, een sterk tot de verbeelding sprekende Britse vorstin uit de 19de eeuw. Wordt verder verrast door al die vrouwen die bewondering en respect inboezemden.

Onderwijs
Jan Put (1953) ging na het gymnasium geschiedenis studeren. Bijna 40 jaar was hij werkzaam in het middelbaar onderwijs, eerst als leraar geschiedenis, de laatste jaren als rector aan het Marianum in Groenlo. Nog altijd is geschiedenis de rode draad in zijn leven. Steeds meer trekt hij die lijn door naar kunst en cultuur. Daarnaast was en is hij zeer maatschappelijk betrokken en actief. Over heel veel uiteenlopende onderwerpen weet hij boeiend te vertellen en dat talent gebruikt hij met succes tijdens cursussen en lezingen op zijn oude werkplek, het Marianum in Groenlo. En nu dus, opnieuw, in de synagoge van Borculo!

Informatie
Voor reserveren en/of meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten of telefonisch: 0545 272754 of 06 23120401.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven