Cursus wolvilten op twee ochtenden bij KunstKring Ruurlo

RUURLO – Wolvilten, een oeroud ambacht, is helemaal ‘in’. Je kunt er namelijk van alles mee doen. KunstKring Ruurlo biedt een tweedaagse cursus Herfstkrans maken, onder leiding van José Wouters, aan.

Woensdagen
Op twee woensdagochtenden, 18 september en op 9 oktober gaan cursisten bij KunstKring Ruurlo er een herfstkrans van maken met naald gevilte figuren. Leuk om de krans in de herfst aan de voordeur te hangen. De cursus wordt gegeven door José Wouters, een autoriteit op het gebied van wolvilten. De cursusbijeenkomsten zijn van 9.30 tot 12.00 uur en de kosten voor deelname bedragen 40 euro, exclusief materialen.

Eeuwenoud ambacht
Het vilten van wol is een eeuwenoud ambacht dat nog springlevend is. Het hele verwerkingsproces van schapenvacht tot viltwerk wordt nu vaak met machines uitgevoerd, maar het kan ook allemaal met de hand. Het handmatig vilten van wol is een heerlijke bezigheid, die veel creatieve mogelijkheden biedt. Wol heeft namelijk niet alleen veel praktische toepassingen voor bijvoorbeeld kleding, dekens en isolatie, maar je kunt er ook prachtige sfeervolle decoraties mee maken.

Wat is naaldvilten?
Wol bestaat uit losse vezels die je met twee verschillende wrijvings-technieken kunt vervilten tot een lap stof of 3-D vorm. Met het zogenaamde ‘natvilten’ bewerkt men de wolvezels met water en zeep. Met ‘naaldvilten’ bewerkt men plukjes wol met een viltnaaldje. Dit wordt ook wel droogvilten genoemd en dit is de techniek die de cursisten gebruiken tijdens deze tweedaagse cursus Herfstkrans maken. Tijdens de cursus kan de deelnemer zelf kiezen welke objecten die wil naaldvilten voor de herfstkrans. De basis is een strokrans waarop de cursisten losse wol en eigen, naald-gevilte figuren, vastprikken. Er zijn veel voorbeelden en viltpatronen aanwezig, ter inspiratie of om na te maken. Na een korte uitleg helpt de docent iedereen op weg en begeleidt zij de deelnemers naar een unieke creatie.

Materialen
De materialen (strokrans, vele kleuren en soorten wol, viltnaalden in verschillende diktes, voor gevilte lapjes en leuke fournituren) zijn tijdens de workshop te koop bij docent. Gebruik van een groot prikblok is ingegrepen. Geschatte materiaalkosten voor de gehele cursus bedragen zo’n 15 euro per persoon. Ze kunnen zelf materiaal meebrengen om in de krans te verwerken, maar dat is niet noodzakelijk. Deze cursus wordt gegeven door José Wouters van JOC Creaties. Zij werkt inmiddels al zo’n vijftien jaar met wol. Naast het verzorgen van workshops Wolvilten, verwerkt zij ook wol van vacht tot draad en ontwerpt zij haak- en breipatronen.

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven