57e Dialectdag “Achterhoek-Westmunsterland, daar zit muziek in”

BERKELLAND – Onder het motto daar zit muziek in, nodigen de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland en Dialectkring Achterhook en Liemers de liefhebbers van streektaal en dialectmuziek uit voor de jaarlijkse grensoverschrijdende Dialectdag/Tag des Platt. Dit jaar wordt die gehouden in het Grachthuys in Bredevoort.

De taal van muziek is universeel
Mensen hier in de regio spreken van oudsher aan beide kanten van de grens dezelfde streektaal. Daardoor kon men elkaar makkelijk verstaan. Nog makkelijker gaat dat met muziek. Niet voor niets worden op feesten en partijen veel Duitse schlagers en drinkliederen gezongen. Omgekeerd is “Tulpen uit Amsterdam” een bekende meezinger aan de Duitse kant. Vanaf de 70-er jaren is dialectmuziek steeds populairder geworden. Dat is onder meer te danken aan bands als Normaal, Boh Foi Toch en Jan Ottink Band in Oost Nederland en Pattu, Strauhspier en Wipsteerd in Munsterland en de regio rond Osnabruck. Daarnaast zijn er ook troubadours en solo artiesten als de Achterhoeker Gery Groot Zwaaftink en de Westfaalse Hannes Wader. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer en gelukkig staan nog steeds weer nieuwe artiesten op die dialectmuziek maken.

Geschiedenis
Hans Keuper en Willem te Molder (Boh Foi Toch) en Alexander Buske en Georg Bühren (Spiälwiärk) nemen ons bij de hand door de geschiedenis en ontwikkeling van dialectmuziek tussen IJssel en Weser, en van harmonicamuziek op bruiloften en partijen tot echte boerenrock en popmuziek. En pas op! …je loopt het risico dat je mee moet zingen, maar het doet niet zeer.

Excursie
Wie wil kan ’s middags na de lunch deelnemen aan een wandeling door Bredevoort onder begeleiding van Hendrickje Stoffels.

Datum: zaterdag 19 oktober

Locatie: het Grachthuys, Kruittorenstraat 1 in Bredevoort

Aanvang: 10.00 uur (de zaal is open vanaf 9.30 uur)

Ochtendprogramma incl. lunch tot ca. 13.30 uur

Einde van de excursie ca. 15.00 uur

Entree € 17,50 incl. consumpties, lunch en excursie

Aanmelden voor 12 oktober bij Diana Abbink, via mail: [email protected], tel 06-12025384

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven