Marcel uit Borculo is topsportfotograaf op de Olympische Spelen

BORCULO – Jarenlang was hij waterpolocoach, maar zo’n tien jaar geleden maakte hij een carrièreswitch naar de sportfotografie en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Marcel ter Bals uit Borculo staat deze week met zijn camera op de eerste rij tijdens de Olympische Spelen in Parijs en dat levert prachtige beelden op. Jarenlang draaide zijn leven om waterpolo. Hij werd al op jonge leeftijd coach en de sport bracht hem de hele wereld over. Tien jaar terug werd het tijd voor iets anders: Marcel meldde zich aan voor de fotovakschool in Apeldoorn en inmiddels timmert hij flink aan de weg als sportfotograaf. “Je probeert met een foto natuurlijk het nieuws te vertellen”, laat hij weten tegenover Radio Oost. “Wat is het nieuws van de wedstrijd? Is dat een speelster die opvalt? Is dat een comeback? Is het winst of is het verlies? Ook de emotie wil je natuurlijk hebben. Je probeert het verhaal in een wedstrijd te vangen, dat is de kunst van de fotografie.”

Champions League-finale
Het is niet zomaar dat de Borculose fotograaf nu op de Olympische Spelen actief is. Hij beleefde al aardig wat succes met zijn foto’s. Hij was zelfs genomineerd voor een Zilveren Camera, een prestigieuze prijs voor fotojournalistiek. “Dat was in het begin van mijn fotografiecarrière”, vertelt Ter Bals. “Toen zat ik bij de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool.” Aan het begin van die wedstrijd viel Liverpool-topspeler Mohamed Salah geblesseerd uit, nadat hij door Sergio Ramos naar de grond werd gewerkt. “Dat was zeer bepalend voor die wedstrijd en ik had dat heel mooi op de foto staan. Daarmee ben ik toen genomineerd”, blikt ter Bals terug.
De reeks foto’s die hij tijdens die finale maakte hebben zeker geholpen voor zijn cv. Ook helpt het dat hij als oud-coach weet wat het is om topsport te bedrijven. “Ik probeer me daarin te onderscheiden, door echt die emotie eruit te halen die ik zelf als coach heb beleefd.” Ondanks dat voordeel blijft het enorm hard werken, benadrukt hij. “Het is hier ontzettend zwaar, ik slaap per nacht zo’n 4 à 5 uurtjes. Voor de rest ben ik onderweg van hal naar hal om foto’s te maken.” Die foto’s verschijnen vrijwel direct op zijn website, MBT-Photo.com. “Als ik hier een mooie actie zie, stuur ik die vanuit mijn camera door en dan staat die binnen een minuut bij mij op de website. Voor klanten is dat heel interessant, die willen natuurlijk zo snel mogelijk op sociale media de beelden laten zien aan hun volgers.”

Olympische Spelen
Na de spelen in Tokio en Rio, waar hij alleen het waterpolo vastlegde, werkt ter Bals nu in Parijs met een all-in accreditatie. Van Volleybal tot tafeltennis en waterpolo, de Twentse fotograaf is erbij. En dat is niet voor iedereen weggelegd. “Je moet een NSP-kaart (bewijs voor sportjournalisten, red.) hebben, daarvoor moet je voorgedragen worden. Dan heb je nog een internationale sportkaart nodig. Als je die rondes door bent, en dat duurt echt wel een tijdje, moet je een cv opbouwen. Je moet aantonen dat je klanten hebt en dat je foto’s geplaatst worden. Pas als je de hele molen door bent kun je je laten accrediteren voor de Olympische Spelen. En dan moet je ook nog eens genomineerd worden.” Ter Bals blijft tot het eind van de Spelen in Parijs. Vanaf maandag 12 augustus is hij weer in Borculo te vinden, maar het zal niet lang duren voor de volgende klus zich aandient.

Met al die ervaring op zak zijn de foto’s van ter Bals van topkwaliteit. Hieronder een aantal bijzondere plaatjes die hij op de Spelen in Parijs schoot:

Ter Bals legde de bloedstollende finale van het 3 tegen 3 basketbal tussen Nederland en Frankrijk vast. De Nederlandse ploeg pakte de gouden plak door met 18-17 te winnen. © MTB-Photo.com

De Nederlandse Volleybalvrouwen werden uitgeschakeld door de Dominicaanse Repbuliek.
© MTB-Photo.com

De Amerikaan Noah Lyles won de 100 meter sprint. Met een tijd van 9,79 seconden is hij de snelste man op de spelen.
© MTB-Photo.com

Door RTV Oost

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven