IVN/KNNV Wandeling geologisch natuurpad Needse Berg


NEEDE – Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost Achterhoek organiseren op zondag 18 augustus een wandeling over het geologisch natuurpad dat op de Needse berg is aangelegd.  De Needse Berg is een bijzondere geologische plek, waar miljoenen jaren oude zeeafzettingen tot aan het maaiveld voorkomen en een heel speciale vette klei onder een dikke zand- en grindlaag ligt. De klei en het zeezand zijn gedolven voor steenfabrieken en de restanten van de groeven zijn nog goed te zien. Langs de route kunnen het zeezand, de klei en zwerfstenen bekeken en gevoeld worden.

 

Industrie
Door de geologische opbouw en het industriële gebruik is de Needse Berg een uniek natuurgebied geworden en is een gevarieerde flora en fauna ontstaan. De bomen die hier voorkomen zijn onder andere de inlandse eik, honderdjarige groene en bruine beuk, berk, grove den en wilde kers. Van de struiken zijn de sleedoorn, gewone- en peterselievlier, hazelaar, meidoorn, brem en hulst te benoemen. Van de kruidachtigen onder meer salomonszegel, paarse-en witte dovenetel, maarts viooltje, speenkruid en klein springzaad. Naast de algemeen voorkomende vogelsoorten zijn hier ook waarnemingen van de zwarte -, groene -, grote – en kleine bonte specht, wielewaal, houtsnip en ransuil, soms ook broedend. In de waterhoudende groeves komen buiten waterplanten diverse dieren voor zoals padden, kikkers, salamanders en vissen.

 

Informatie
Deze wandeling, die start op zondag 18 augustus om 14.00 uur op de kruising Bergweg/Kerkhofsweg in Neede, is voor iedereen. De organisatie verwacht rond 16.30 uur weer terug te zijn. Deelname aan de wandeling is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven