Nog 10 plekken voor pilot versterking groenblauwe dooradering Berkelland


BERKELLAND – Dit jaar is vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een pilot gestart om de groenblauwe dooradering van het landschap sterker te maken. Daarvoor vragen de initiatiefnemers de hulp van bewoners en agrariërs in het buitengebied. Ze vragen hen nieuwe landschapselementen op of dichtbij hun percelen en erven aan te leggen. De provincie Gelderland stelt hiervoor geld beschikbaar.

Biodiversiteit
De aanleg van groene en blauwe elementen vergroot de biodiversiteit in het agrarisch cultuurlandschap. Denk aan bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, heggen/hagen, houtwallen, poelen, knotboomrijen en kleine bosjes. Soorten zoals de steenuil, boomkikker, kamsalamander, patrijs en vleermuizen profiteren hiervan. Het nieuwe groen en blauw biedt extra voedsel en beschutting. En het wordt voor dieren makkelijker om zich in een gebied te verplaatsen. Ook draagt het bij aan de identiteit van de streek, zo stellen de initiatiefnemers bij de stichting.

Focusgebied
Het pilotgebied omvat de ecologische verbindingszone, Baakse Beek/Lievelder Beek, Groenlose Slinge en het spoortracé Zutphen-Winterswijk. Maar ook geïnteresseerden uit aanliggende gebieden kunnen meedoen. Dat geldt ook als men een andere geschikte plek binnen de gemeente heeft. De gemeente Oost Gelre start met een vergelijkbaar initiatief. De projecten vullen elkaar aan. Een adviseur van SLG begeleidt de deelnemers. Samen maakt men een landschaps- en (ecologisch) beheerplan. Daarna wordt de beplanting besteld en in het najaar uitgedeeld. Het gaat om inheemse en autochtone soorten die de biodiversiteit versterken. Aan de deelnemers wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd.

Netwerk
Stukken land in agrarisch gebied worden omlijst door bomensingels, houtwallen en sloten. Dat netwerk van landschapselementen noemen we de groenblauwe dooradering. Het gaat bij de term groenblauwe dooradering niet om de hoeveelheid ‘groen’ of ‘blauw’. Het netwerk van ‘groene en blauwe elementen’ vormt juist de verbinding in het agrarisch cultuurlandschap.

Aanmelden
Wie interesse heeft voor een plek het project? Er is nog ruimte voor maximaal tien deelnemers. Men kan zich aanmelden tot uiterlijk 18 augustus aan via de website van SLG.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven