LiveBlog: Andra Weg (GroenLinks) wil met motie wethouders terug


BERKELLAND – Andra Weg heeft aan het begin van de raadsvergadering een motie ingediend om de bestuurscrisis te herstellen. Weg wil de ontslagen wethouders terug. Na een ruime schorsing zijn we begonnen aan de reacties. Deze houden wij bij in een LiveBlog:

17.20 uur: Biense Klein Braskamp vindt de motie een kans om de bestuurlijke crisis in Berkelland te herstellen. Het CDA is voor de motie.
17.24 uur: Han Boer (D66) geeft bij zijn reactie aan zijn fractievoorzitterschap over te dragen aan Marc Berends. Boer blijft wel raadslid. “Ik draag het fractievoorzitterschap over omdat ik leidend ben in de formatie en ook als onderdeel van het onderzoek lijdend ben. Die combinatie werkt niet”.  Zo zegt hij. Daarnaast laat hij weten ruimte nodig te hebben om te werken aan perspectief voor het herstel van zijn goede naam. Hij spreekt nauwelijks over de motie.
17.26 uur: Evelien Daalwijk geeft aan dat BBB Berkelland niet met de motie mee kan gaan. Zij wil eerst dat de wethouders die zijn weggestuurd afstand nemen van het statement dat zij gemaakt hebben. Het gaat hierom de zin waarin staat dat men niet verder wil met Han Boer.
17.30 uur: Marcelinno Kropman (VVD) Hamert nogmaals op het feit dat de VVD niet wil oordelen over iemand die nog niet is veroordeelt. Kropman noemt nu Han Boer specifiek bij naam. Kropman geeft ook aan dat wat hem betreft de wethouders terug kunnen mits ze afstand nemen van de zin dat ze niet verder willen met Boer .
17.35 uur: Ron Smits geeft aan dat de prioriteit van de PVDA is het herstel van het bestuur. Wat de PVDA betreft mogen de goed functionerende wethouder terug. Smits geeft aan dat de PVDA de motie steunt.
17.37: Ingrid van Dijk (Lokaal Berkelland) wil ook dat de wethouders bij hun mogelijke terugkomst afstand nemen van de zin “niet samenwerken met….”. Van Dijk wil de motie aanpassen en op 9 juli in stemming met debat te brengen.
17.39 uur: Bennie Morsink is niet tegen herstel. Hij wil wel dat de motie wordt aangepast. Ook hier de opmerking dat de wethouders afstand dienen te nemen van het niet willen samenwerken met Han Boer. In de discussie die volgt roept Morsink nog dat hij 26 op de zoveel nog wel vindt meevallen. Hier reageert de publieke tribune, met veel ambtenaren er op, heftig op.
17.41 uur: Rob Hofman (PVDA) interrumpeert voortdurend dat van grensoverschrijdend gedrag geen aangifte kan worden gedaan, tenzij het naar misdaad neigt. Hofman zegt dit steeds omdat Kropman, Daalwijk en Morsink niet willen oordelen voordat iemand is veroordeeld. Biense Klein Braskamp geeft aan dat er een heel duidelijk rapport ligt en dat dit genoeg moet zijn.
17.46 uur: Na een interruptie van Andra Weg die ook aangeeft dat er een hele duidelijke rapportage ligt, vraagt Han Boer een schorsing aan. Interessant is dat de fractie’s van OBL, VVD, BBB Berkelland en Ingrid van Dijk met hem mee gaan. Van der Holst en Van de Esschert blijven zitten. De indieners van de motie van wantrouwen van twee weken geleden lijken daarmee in de minderheid te zijn geraakt. Van de Esschert en Van der Holst stemden toen voor de motie van wantrouwen. Opvallend detail is overigens dat de nieuwe fractievoorzitter van D66 er vanavond niet is en hij dus straks ook niet kan mee stemmen. Er wordt nu 15 minuten geschorst.
18.06 uur: Vergadering is heropend. Boer komt met een verklaring. Zie video hieronder:

18.07 uur: Jan Zappeij (BurgerPartij) vindt het onverantwoord dat er nu geen college is in Berkelland. Hij maakt zich wel zorgen over de diepe kloven die er zijn in de raad. Hier moet iedereen aan werken om dit op te lossen.
18.10 uur: Fred van der Holst (Voor Mooi Berkelland) geeft aan terug te komen op zijn besluit van 14 dagen geleden om de motie van wantrouw te steunen. Wat hem betreft kan deze motie onveranderd in stemming worden gebracht.
18.11 uur: Kropman (VVD) en Hofman (PVDA) discussiëren nu met welke intentie de wethouders nu zijn gaan staan. Klein Braskamp (CDA) heeft de betreffende raadsvergadering nogmaals bekeken. Hij geeft aan gezien te hebben dat de wethouders zijn gaan staan voor de organisatie en niet voor het vertrek van een raadslid (in dit geval Han Boer)
18.15 uur: Morren (GroenLinks) vraagt aan Kropman(VVD) of deze er ook overgedacht heeft om een motie van treurnis in te dienen. In plaats van een motie van wantrouw. Kropman geeft aan dat het maar doorgaat om een raadslid maar te achtervolgen. Na mediation wil Kropman dat het stopt. De motie van treurnis was gekomen als de wethouders wel afstand hadden genomen van de bewuste zin…niet verder willen met.
18.19 uur: Morsink (OBL) zegt tegen Morren dat de fractie van GroenLinks is opgestaan omdat ze niet langer willen samenwerken met Boer. De vergadering daarna zat de fractie van GroenLinks weer in de raadszaal, daarmee hebben ze geen woord gehouden. Daarna ontspoort de discussie die Morren en Morsink en grijpt Van Oostrum in.
18.20 uur: Rudy van de Esschert (Berkelland Vooruit) roept op tot samenwerking.
18.23 uur: Han Boer (D66) vindt het jammer dat oplossing wordt weggegooid door steeds maar weer over het rapport te beginnen.
18.25 uur: Reactie Joost van Oostrum namens het collega op de motie (zie video hieronder)

18.29 uur: Andra Weg (GroenLinks) geeft aan de motie niet te willen aanpassen
18.30 uur: CDA steunt de motie
18.30: Daan Somsen (D66) vindt jammer dat de motie niet wordt aangepast, daarmee had de motie raadsbreed kunnen worden aangenomen. D66 steunt de motie nu niet.
18.31 uur: BBB Berkelland doet het verzoek om de motie in tweeën tee snijden.
18.34 uur: Kropman (VVD) kan tellen en ziet dat de motie het gaat halen. Hij hoopt dat de wethouders afstand nemen van de bewuste zin. Ook hoopt hij dat de raad vanaf dat moment weer kan samenwerken. Omdat de motie niet wordt aangepast, gaat de VVD de motie niet steunen.
18.35 uur: Ron Smits (PVDA) is helder, zijn partij is voor de motie en hoopt dat iedereen alsnog meegaat in de motie.
18.36 uur: Van Dijk (Lokaal Berkelland) wil niet mee met de motie, omdat deze niet wordt aangepast. Weg motiveert nogmaals waarom zij de motie niet aanpast.
18.37 uur: Morsink (OBL) vindt dat de indieners van de motie aan de slag moeten gaan met de handreiking die de indieners van de motie van wantrouwen hebben gedaan. Hij vindt dat raadsbreed aannemen essentieel is om de verhoudingen in de raad te kunnen herstellen. OBL gaat niet mee in de motie.
18.38 uur: Kijk niet om in wrok, kijk vooruit. Een heldere korte oproep van Jan Zappeij van de Berkellandse Burgerpartij.
18.39 uur: Van der Holst (Voor Mooi Berkelland) Geeft aan dat dit allemaal schadelijk voor Berkelland. Vooruit kijken met zijn allen is zijn advies.
18.40 uur: Van de Esschert is duidelijk, hij is voor de motie.
18.41 uur: Van Dijk gaat tegen de motie stemmen, maar stemt voor het herstel van het bestuur. Daar sluiten de fracties van de BBB Berkelland, OBL, D66 en VVD zich bij aan.
18.44 uur: De motie wordt aangenomen met 14 voor en 12 tegen. De raad van Berkelland wil de ontslagen wethouders dus terug.

Deel dit artikel:

3 gedachten over “LiveBlog: Andra Weg (GroenLinks) wil met motie wethouders terug”

  1. Laten we wel zijn het ontslag van de 3 wethouders was natuurlijk ook een typisch geval van handjeklap achter de coulissen met ene de Boer voorop. Je kunt niet de geit en de kool sparen wat nu wel gebeurd dus de volgende crisis staat voor de deur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven