Personeel Berkelland staat massaal op voor ontslagen wethouders en applaudisseert

BERKELLAND – Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland heeft woensdag samen met gemeentesecretaris Janien Jonker het personeel van de gemeente Berkelland ingelicht over het ontslag van de wethouders Betsy Wormgoor (PvdA), Gerjan Teselink (VVD) en Arjen van Gijssel (CDA). De medewerkers reageerden met een ‘gevoel van verbijstering, ongeloof en teleurstelling’, aldus een persbericht van de gemeente.


Verklaring naar aanleiding van ontslag wethouders:

“Gevoel van verbijstering, ongeloof en teleurstelling

Woensdagochtend 19 juni 2024 hebben de burgemeester en gemeentesecretaris tijdens een ingelaste personeelsbijeenkomst de medewerkers ingelicht over het ontslag van drie wethouders. Dit besluit is op 19 juni 2024 tijdens de raadsvergadering door de gemeenteraad genomen. De drie wethouders zijn tijdens een eerdere raadsvergadering (op 4 juni 2024) letterlijk opgestaan voor de ambtelijke organisatie. Daarmee wilden zij een signaal afgeven tegen grensoverschrijdend gedrag en voor een veilige werkomgeving.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst hebben veel medewerkers hun gevoel van verbijstering, ongeloof en teleurstelling geuit. De aanwezige medewerkers hebben massaal hun steun betuigd aan de drie wethouders door allemaal te gaan staan en luid te applaudisseren.

De impact van ongewenst, grensoverschrijdend gedrag lijkt te worden gebagatelliseerd, terwijl de gevolgen nog dagelijks voelbaar zijn. Ondanks dat er geen officiële klachten en aangiftes zijn ingediend, vinden wij dat de meldingen zeer serieus genomen moeten worden. Deze meldingen zijn in vertrouwen gedaan en geanonimiseerd opgenomen in het onderzoeksrapport. Het feit dat melders zich niet kenbaar maken zegt iets over het gevoel van onveiligheid.

De nu ontstane situatie doet afbreuk aan het wederzijds vertrouwen tussen de ambtelijke organisatie en de raad. Het draagt niet bij aan de stappen die we samen moeten zetten voor het creëren van een veilige werkomgeving waarin we elkaar aanspreken op houding en gedrag.

Als medewerkers en directie verwachten wij een voorbeeldfunctie van de raadsleden en het college als het gaat om houding en gedrag. Als vertegenwoordigers van de gemeente moeten zij zich extra bewust zijn van de gezagsverhouding in de samenwerking met de ambtelijke organisatie. De wethouders hebben laten zien zich hier wel terdege bewust van te zijn. Wij vinden het onbegrijpelijk dat het opkomen voor de ambtelijke organisatie leidt tot ontslag.

Is dit wat er gebeurt als je opstaat tegen grensoverschrijdend gedrag?

Medewerkers, ondernemingsraad en directie gemeente Berkelland”.

Deel dit artikel:

9 gedachten over “Personeel Berkelland staat massaal op voor ontslagen wethouders en applaudisseert”

  1. Politiek gekonkel van Berkelland, dan nu ook de hele meute eruit.
    Niet lekker blijven zitten en verder konkelen en wan bestuur etc.
    Allemaal opstappen en een nieuwe verkiezing, kijken wat de burger ervan vind.

  2. marian van Delft van Velzen

    hier moet nog een stevig over worden gepraat, wat mij betreft, draai die beslissing eerst terug en open dan het gesprek!

  3. Willem ten Rae

    Vleermoes nieuwe verkiezingen zal niet gebeuren, je zal het moeten doen met deze gemeenteraad tot de nieuwe reguliere verkiezingen.

  4. Waarom geen verkiezingen ? Wat heeft Berkelland aan 15 raadsleden die kennelijk een ander belang hebben dan het algemeen belang. En al helemaal geen benul hebben wat er speelt in het gemeentehuis.

  5. Klopt dus precies wat uit het rapport is gekomen dat mensen bang zijn ontslagen te worden door Boer de eerste drie zijn een feit!!!

  6. Er ligt een vertrouwelijk onderzoek waarin wordt bewezen dat er ver overschrijden gedrag wordt getoond.
    Het artikel is niet terug getrokken, of gerectificeerd..
    Vervolgens staan er mensen (volksvertegenwoordigers) op om deze anonieme mensen te steunen. En deze niet anonieme mensen worden nu weg gestuurd. Dit bevestigt ook hoe scheef het daar zit.

  7. Dus diegenen die opstaan voor een veiligere werkplek, en niet schuldig zijn, worden nu zelf ontslagen. Dan zou ik als ambtenaar zeker mijn mond niet meer opendoen. Wat een omgekeerde wereld

  8. Aan de foto te zien interesseert het er een paar niet. Telefoon is belangrijker.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven