Borculo heeft weer een haven

BORCULO – Eeuwen geleden voeren ouderwetse boten, zompen, af en aan naar Borculo om daar in de haven goederen te laden en te lossen. Het vervoer veranderde en de haven verdween. Tot nu. Het centrum van Achterhoekse stadje is flink op de schop geweest en de aanleg van de haven is daar onderdeel van. Zaterdag wordt de haven feestelijk geopend, maar voor het zover is moeten er nog een aantal puntjes op de i gezet worden.

Het is met deze zomerse temperaturen heerlijk vertoeven op de trappen bij de haven. Mart en Jan zijn druk bezig om cortenstalen platen met daarin tekeningen van de Berkelzomp in de nissen te plaatsen. Het is het sluitstuk van de bouw van de nieuwe haven in Borculo.

Parkeerplaats voor boten en niet voor auto’s
Zes jaar geleden keek Thomas Lijfering in het Duitse Coesfeld zijn ogen uit. Lijfering is de oprichter van de Stichting Berkelzomp en zorgde ervoor dat de zomp in Borculo vaart. Hij heeft dus oog voor water. “Ze hebben daar echt een beleving ervan gemaakt en ik dacht, dat moet toch ook in Borculo kunnen?”
Waar nu het water kabbelt stond jaren geleden een vestiging van de Hema. “Het idee was om er een dansschool in te vestigen”, zegt Lijfering. “En als dat niet zou lukken, dan zou het een parkeerterrein worden.” Er ging een streep door de plannen van de dansschool en Lijfering zag al een doemscenario voor zich: “Het kan toch niet zo zijn dat hier parkeerruimte gemaakt wordt? Dat voegt toch niets toe aan Borculo?” Lijfering weet dat er ooit een haven in Borculo is geweest en samen met Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo worden plannen gemaakt. “Er komen duizenden bezoekers die een vaartocht maken met de zomp over de Berkel. Wat is er dan mooier dat je aan die beleving ook nog een haven toevoegt?”

Historie zichtbaar
Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat de Berkel ervoor zorgt dat er handel gedreven wordt in Borculo. Schepen varen af en aan en de oude haven ‘Den Breeden kolk’ zorgt ervoor dat ook bedrijven zich in het stadje vestigen. In de negentiende eeuw wordt de haven gedempt. Tot nu. “De oude haven is terug”, zegt Peter Nieuwenhuis van de Historische Kring Borculo. “We proberen om de geschiedenis in het stadsbeeld zichtbaar te maken. We hebben de oude zomp, een aantal bronzen beelden en nu dus ook de haven.”
“Hij is wel kleiner dan vroeger.” Ander verschil is dat boten hun waar hier niet meer laden en lossen. “Er kan hier inmiddels geen bootje meer komen. Maar als de gemeente Berkelland mee wil werken, dan blijft de haven niet leeg”, zegt Peter mysterieus.
“Kom ik neem je mee naar beneden”, zegt Peter. Via een trapje komen we bij een hek. “Hier lag altijd een duiker en die hebben we hersteld. We hopen straks dat we met een eenpersoons kajak door de duiker richting de Berkel kunnen varen.” Hij hoopt dat bezoekers de stad op die manier de geschiedenis nog meer kunnen beleven.

Overvloedig regenwater opgevangen
De haven is een mooie toeristische attractie volgens Peter en Thomas. Toch heeft de haven ook een belangrijk ander doel. Hij is aangesloten op de Berkel. Een pijpleiding zorgt dat er steeds Berkelwater in de haven komt. “Het gaat ook het water van extreme regenbuien zoals we die nu vaker hebben opvangen”, zegt Peter. Het regenwater dat in het centrum valt komt uiteindelijk in de haven terecht. “En de duiker waar we dus straks doorheen hopen te peddelen gebruiken we als afvoer weer terug naar de Berkel. Op die manier is de cirkel rond.”

Centrum is nog niet klaar
De opening van de haven is het sluitstuk van de aanpak van het centrum. Wie de laatste jaren niet in Borculo is geweest ziet veel veranderingen. “We hebben horeca de ruimte gegeven, bestrating en verlichting aangepakt. De projectgroep Leef! heeft samen met de inwoners gekeken hoe het stadje mooier kon worden. Eelco Schuijl van Leef! : “In sommige straten mag er nu geen verkeer meer komen of moeten mensen anders rijden. Het is ook groener geworden.” Borculo kan er weer jaren tegenaan zou je zeggen. “Het centrum is nooit af. We willen heel graag opnieuw met de inwoners plannen maken. Hoe willen ze dat ons mooie Borculo er over twintig jaar uitziet?” Leef! hoopt nog dit jaar een informatiebijeenkomst te organiseren waar Borculoërs hun dromen voor het stadje op tafel kunnen leggen.

 

Door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

3 gedachten over “Borculo heeft weer een haven”

  1. Het ziet er echt goed uit. Sfeervol en gezellig. Borculo heeft een mooi oud en historisch centrum. Veel waterlopen en de watermolens geven een prachtig beeld.

    Wat ik persoonlijk heel jammer vind is dat het marktplein (Veemarkt) met de vele parkeerplaatsen en onhandige routing een lelijk en niet passend deel is in het geheel. Had het autovrij gemaakt en parkachtig met in de buurt parkeerplaatsen voor invaldiden. Er is verder voldoende parkeergelegenheid op loopafsrand in de nabije omgeving van het oude centrum.

  2. Beste Dolf,waar wilt u parkeren als de Veemarkt een autovrij plein zou zijn? En waar moet dan de weekmarkt gehouden worden? Komt u zelf wel eens met de auto naar het centrum en bent u ook boven de 65 en goed ter been? Moet u eens kijken hoe vol dat het daar altijd staat. Bij het gemeentehuis staat het ook altijd vol. Als je planten haalt voor in de tuin daar kun je geen eind mee lopen net xo als je een taart haalde bij de bakker. En laten er het dan nog maar niet over hebben war je loopt niet erg vlak is. Als de winkeliers willen blijven bestaan zal er parkeergelegenheid zijn. We kunnen niet alles voor het toerisme hebben en allemaal terrasse maken, daar zit in dr winter geen kip op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven