Berkeltip: Niet alle tapwater hoeft drinkwater te zijn!


BERKELLAND – Je weet dat wel van vakantie: dat er niet eens drinkbaar water uit de kraan komt. Als we niet oppassen gaat dat er bij ons ook van komen. Dus laten we oppassen.

Was getekend, De Berkel!

Tip 11
Jullie vinden het altijd een beetje wennen als je in het buitenland flessen water voor je drinken moet kopen. Af en toe slaat dat over op je gedrag hier: dat je op kantoor water uit die grote blauwe containers pakt. Helemaal niet nodig: haal het uit de kraan! Maar besef je goed dat álle water dat bij ons uit de kraan komt, dat dat de kwaliteit van drinkwater heeft!

Dus ook als je het water gebruikt om de wc door te spoelen, de tuin te sproeien, de planten water te geven of de auto te wassen. Je hebt feitelijk ook geen drinkwater nodig voor de wasmachine, de vaatwasser en voor de douche!

Als er nou genoeg drinkwater was, dan maakte dat allemaal niet zo veel uit. Maar er is niet genoeg meer. Het tekort wordt steeds nijpender. Schoon maken wat we eerst smerig gemaakt hebben is steeds ingewikkelder!

Duzzzz, gooi het roer om.
Vang dat eerste koude water van de douche op in een emmer en spoel daar de wc mee door. Knoop een ton aan de regenpijp zodat je water hebt om je planten water te geven. Of laat een regenpijp uitkomen op een vijvertje: heb je een waterreservoir én een natuurgebiedje in de achtertuin (met kwakende kikkers als ochtendconcert). Gebruik het kookvocht van aardappelen en groente voor de soep. Leg een baksteen in het reservoir van je toilet. En mannen, mag ik een gek voorstel doen? Plas voortaan achter in je tuintje. Jullie urine is voeding voor planten. Je hoeft niet door te spoelen.

Ik kan je nog wel veel meer tips geven (laat de kraan niet stromen als je je tanden poetst…), maar als je al vast begint met die dingen hierboven, dan ga je stap voor stap ook vanzelf wel andere dingen tegenkomen die je richting water besparen duwen. En richting water niet smerig maken, zoals biologische wasmiddelen.

Alle water dat je niet vuil maakt, hoef je ook nadien niet weer schoon te maken.

En – zie de foto – als de Berkel weer drinkbaar is, kun je er veel veiliger in spelen, jong en oud

Ie kunt better mar zunig weane met mie.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven