Stikstofcrisis verdeelt politiek tijdens Achterhoeks Verkiezingsdebat


BERKELLAND – Peter Drenth, de Gelders gedeputeerde met landbouw in portefeuille, is voor een geleidelijke verandering van de landbouw. Dat zei de gedeputeerde tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat in het Amphion in Doetinchem. De Doetinchemse CDA-politicus ziet dat als de enige manier om uit de stikstofcrisis te komen.

Dat zei Drenth tijdens het Achterhoekse Provinciale Staten-debat in schouwburg Amphion in Doetinchem. Tijdens het door Achterhoek Ambassadeurs en streekomroep REGIO8 gehouden debat kwam onder meer de toekomst van de agrarische sector aan de orde.
Op de stelling ‘In het landelijk gebied moet herstel van biodiversiteit en het versterken van natuur voorop staan’ stelde Drenth dat veel boeren klemvast zitten. “Ik zie ontzettend veel agrariërs die stappen willen zetten, maar vastzitten in een economisch systeem dat op deze manier niet kan”, zei Drenth. “Dit moeten we niet willen voor ons landschap, niet voor de ondernemers, niet voor de buurtschappen en dorpen. Het moet anders, maar niet doorslaan naar de andere kant. De gulden middenweg.”

Onderdeel oplossing
Drenth had min of meer medestanders in Rik Loeters (BBB) en Arjan de Kok (BVNL). “De landbouw is onderdeel van de oplossing en niet van het probleem”, zei Loeters. “Waar halen wij over tien jaar ons voedsel vandaan? Ik ben bang dat over tien jaar mijn kinderen vragen wat ik daar zelf aan heb gedaan. Voor elke koe die Nederland verlaat, komen er anderhalf tot twee voor terug. Dat is niet goed voor het klimaat.”

Systeem
Daniëlle van de Weerd van de Partij voor de Dieren liet als enige een afwijkende mening horen. “De problemen in de landbouw zijn levensgroot omdat we ze al vijftig jaar negeren”, zei Van de Weerd. “Dat komt omdat de politiek steeds luistert naar bedrijven die er belang bij hebben dat het systeem in stand wordt gehouden. Dat zien we in Brussel, in Den Haag, maar ook in Gelderland.”

Reductie van de veestapel
Ze ziet als enige oplossing een flinke reductie van de veestapel. “Er worden mensen ziek van dierziekten omdat we ze bij elkaar houden in grote stallen. We gaan het alleen oplossen als we zaken aanpakken. Als de provincie duidelijk is en eerlijk zegt dat we alleen verder kunnen als we minder dieren houden.”

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Stikstofcrisis verdeelt politiek tijdens Achterhoeks Verkiezingsdebat”

  1. Houden jullie nou eens op met dit onderwerp te brengen alsof er een stikstof crisis is??
    DIE IS ER NIET, leugens, opzettelijk foute rekenmodellen worden gebruikt om een doel te bereiken!!

  2. Bert Reurslag

    Idd, er is geem stikstofcrisis. Aerius gaat 21 Maart op hold en dan ligt heel Nederland plat. Stop deze stikstofwaanzin

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven