Mirjam van Dam schittert in ‘Jewish Jazz’ in Borculose synagoge


BORCULO – Op zondag 27 november vibreert de atmosfeer in de synagoge van Borculo van klanken uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Joodse immigranten, vluchtelingen uit Rusland en omstreken, ontpopten zich in ‘Tin Pan Alley’, het centrum van de New Yorkse muziekbusiness, als componist, liedjesschrijver en artiest. In de hoogtijdagen van de jazz droegen zij eraan bij om Broadway en Hollywood met hun theaters en muziekfilmindustrie op de kaart zetten. Daarbij werkten zij samen met zwarte musici, iets dat in die tijd heel bijzonder was! Mirjam van Dam vertelt dit verhaal muzikaal op magistrale wijze, gelardeerd met vermakelijke anekdotes. De voorstelling begint om 14:00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 25,00, donateurs betalen € 22,50, incl. koffie/thee.

Een concert met een verhaal
Mirjam van Dam is een gevierde zangeres in de wereld van de jazz. Ze was te horen en te zien op verschillende jazzpodia, o.a. met Doctor Bernards Swing Orchestra en Rob Agerbeek op het Larenjazz, Goois jazzfestival, Silkenborg jazzfestival, Breda jazzfestival en Flying Paris festival. Dit jaar treedt ze op met Jewish Jazz, een concert met een verhaal. Zij wordt begeleid door Ed Boekee op piano en Niels Tausk op contrabas, De evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’20 en ’30, en van Hollywoodmusicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag. Dit is geen wijdverbreid bekende geschiedenis.

‘Bay Mir Bistu Scheyn’
Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bay Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’, 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazzzanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus. En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas’, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek. Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdotes en uiteraard fantastische muziek van George en Ira Gershwin, Irving Berlin, Artie Shaw, Benny Goodman en vele anderen.

Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie activiteiten.synagogeborculo.nl

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven