BERKELLAND – Huiselijk geweld blijft een lastig en gevoelig onderwerp. Zelf heeft Kruizinga ook te maken gehad met huiselijk geweld en narcistisch misbruik. Nadat ze haar boek ‘Onder mijn huid’ had gepubliceerd kwam ze met vele vrouwen in contact. Vrouwen durfden haar één op één de meeste verschrikkelijke ervaringen op te biechten. De meesten wilden absoluut niet dat hun verhaal bekend werd. Toch zijn er ook een aantal dames die ongeacht de vooroordelen en stigma’s naar buiten treden om andere vrouwen te helpen. Ze willen hun trauma omzetten in iets positiefs en anderen informeren. Stefanie Kruizinga spreekt met ervaringsdeskundige Esmeralda.
Mijn geweldige leven
“Mijn naam is Esmeralda Agnita van Hassel. Ik ben moeder van 3 kinderen en slachtoffer van huiselijk geweld en kindermishandeling.” Zo begint het voorwoord in het boekje ‘Mijn geweldige leven’ van Esmeralda. Al op jonge leeftijd krijgt ze te maken met misbruik. “Ik ben geestelijk, lichamelijk en seksueel mishandeld door mijn ouders maar zij weten niet beter.” Vertelt ze open en zonder oordeel. In een verkorte versie vertelt ze in het boekje haar verhaal; “Dit is niet bedoeld om alleen maar mijn verhaal met jou te delen, maar ook om mijn dankbaarheid te betuigen en te laten zien welke hulp er kan zijn als er sprake is van huiselijk geweld. […]ik wil hiermee ook een bijdrage leveren aan verbeteringen van preventie en de aanpak van huiselijk geweld.” Aldus van Hassel.
Jeugdliefde
Via omwegen komt Esmeralda in haar jongvolwassen leven weer in contact met haar jeugdliefde Oscar. Een jongen die het ook zwaar heeft gehad in zijn jeugd. Ze begreep hem, ze begreep de woede die hij in zich had. Wanneer ze hem opnieuw ontmoet is Esmeralda moeder van twee prachtige kinderen dus doen Oscar en zij het rustig aan. Na drie jaar verkering trekt Oscar bij haar in en sluipt het misbruik hun relatie binnen. “Langzaamaan werd ik geestelijk mishandeld en kreeg hij steeds meer macht over mij. Hij voelde dat ik niet zonder hem kon. Als hij vreemd ging zei hij dat het mijn eigen schuld was en werd boos. Als ik doorging over dit onderwerp kreeg ik klappen, trappen en werd ik uitgescholden voor de grootste hoer van Amsterdam. Hij was jaloers. Ik mocht met niemand praten en mocht ’s avonds niet de deur uit, later ook overdag niet. Mijn vriendinnen waren niet goed, mijn kleding, mijn schoenen, mijn make-up niet etc. Hij bedreigde en manipuleerde mijn vriendinnen, buren en instanties. Ik werd compleet geïsoleerd. Ik hield van hem en geloofde hem als hij zei dat hij het moeilijk vond dat ik 2 kinderen van andere vaders had.” Op een bepaald moment geeft Oscar aan dat hij een kind wil omdat ze geen kinderen samen hebben. Bij elke menstruatie die volgt wordt hij boos en zegt dat ze geen vrouw is en dat haar eierstokken verrot zijn.
Zwanger & Abortus
Esmeralda verteld: “Eind 2016 had hij controle over alles. Als bewijs van mijn liefde voor hem, moest ik zwanger worden maar dit lukte niet. Toen begon het fysieke geweld opnieuw en werd ik gedwongen elke dag minimaal 3 keer seks met hem te hebben. Ik raakte in een isolement en schaamde me erg voor de buitenwereld. Midden 2017 raakte ik toch zwanger.” Waar Oscar in eerste instantie eist dat ze zwanger wordt veranderd hij nu van gedachten en eist een abortus. “Dit was absoluut geen optie voor mij. Ik wilde het kindje houden en wilde een eind aan de relatie maken, maar hij zei dat hij pas weg zou gaan als ik een abortus had laten uitvoeren. Er gingen weken van ruzies en mishandelingen voorbij en toen bedacht ik een plan.” Ze beviel van haar derde kindje anoniem en met de beveiliging van AWARE.* Na de bevalling neemt ze zelf weer contact met Oscar op omdat ze zich niet kan voorstellen dat hij zijn dochter niet wil zien. Ze vertelt dat ze nu inziet dat ze altijd opzoek was naar liefde op alle verkeerde plekken. In eerste instantie lijkt het allemaal goed te gaan en stelt hij zich zorgzaam op. Maar na twee maanden gaat het opnieuw helemaal mis. Ze wordt wederom volledig geïsoleerd en zowel mentaal als fysiek mishandeld. Daarnaast verkracht hij haar drie maal per dag.
Angst & schaamte
Vaak wordt het slachtoffer verweten dat ze zo lang blijven. Op mijn vraag waarom ze een tijd lang is gebleven antwoord ze: “Ik was bang en schaamde me! Hij bedreigde mij met de dood. Hij was in het bezit van een vuurwapen maar volgens de politie had ik niet genoeg bewijs om hem te laten vervolgen. Dus daar kon ik niet op vertrouwen. Ik wist nu van een opvang maar had ik hier recht op? ” Ze besluit een vluchtplan op te stellen zodat ze uiteindelijk samen met haar kinderen weet te vluchten.
Belangrijke schakel
De weg naar vrijheid was nu officieel begonnen. Ze beschrijft haar ervaring over de opvang. “Ik ben door Veilig Thuis op een noodbed bij Blijfgroep in Alkmaar geplaatst. Het is de moeilijkste en beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. De eerste dag in de opvang was heftig.” Ze is zich bewust van het negatieve imago dat ‘Veilig Thuis’ heeft. “Dit is iets waar Veilig Thuis zich ook veel meer bewust van moet worden. De naam alleen al heeft een negatieve klank en verkeerde associaties.” Nu Esmeralda erop terug kijkt kan ze concluderen dat ze veel te danken heeft aan Veilig Thuis. “Zij zijn de belangrijkste schakel geweest, want zij zijn de organisatie die het slachtoffer door kan sturen naar de opvang.”
Zware periode
Ze staat aan het begin van een zware periode. “Tijdens de crisisopvang regelde ik alle belangrijke zaken zoals het stopzetten van voorzieningen van mijn huurwoning. Ik schreef ons in bij een nieuwe huisarts, apotheek en zocht een school voor de kinderen. Ik zocht psychische hulp voor de kinderen. Uiteindelijk durfde ik ook aangifte te doen van stalking en huiselijk geweld.” Oscar is helaas nooit veroordeeld. Onder het mom van te weinig bewijs. Dit houdt een hoop slachtoffers tegen om toch aangifte te doen. Ze voelen zich door de politie niet gehoord en gezien. Het herstellen van deze trauma’s is een lang traject. Waarschijnlijk een levenslang traject.
Elke dag opnieuw oefent ze met het creëren van een gezond leef en eetpatroon. Daarnaast mag ze leren om lief te zijn voor zichzelf en grenzen te (blijven) stellen. Ook mag ze leren voelen. Een ‘simpel’ voorbeeld; “Ik vind het lastig om op gezette tijden te eten. Ik vind het heel makkelijk om mijn honger gevoel te negeren. Dit is waarschijnlijk terug te voeren naar het verleden waar ik uiteindelijk heb geleerd mijn (fysieke) gevoel te negeren. Ik heb geleerd mijn behoeftes te onderdrukken en uiteindelijk te negeren.” Ze geeft aan dat ze het ook lastig vind om grenzen stellen binnen vriendschappen. “Wie heeft echt het beste met mij voor, en wie misbruikt mij eigenlijk nog steeds.”
Toekomst
Inmiddels heeft ze een eigen huisje en volgt ze via de Blijfgroep trainingen om als ervaringsdeskundigen aan de slag te gaan. Ze vindt het heerlijk om anderen te helpen, ze kan zich herinneren hoe zij zelf een enorme behoefte had om te praten toen ze net vrij was. “Na jaren geïsoleerd te zijn geweeest wilde ik niets anders dan praten. Daarnaast wil ik mij nuttig voelen.” Ze heeft inmiddels ook gesproken op een groot event van Orange the World.
Informeren en samenwerken
Ze hoopt dat Veilig Thuis en Jeugdzorg gaan werken aan hun imago. Ze denkt dat het begint met het verspreiden van informatie over wat deze organisaties nu daadwerkelijk doen. Er gaan zoveel horror verhalen rond. Ook de wijkagent heeft een hele belangrijk rol in het geheel. Als deze zou beginnen met het slachtoffer te informeren over de mogelijkheden zou dat al ontzettend helpen. Ook hoopt ze dat de ‘professionals’ het belang van ervaringsdeskundigen gaan inzien en erkennen. De slachtoffers hebben dingen meegemaakt en gevoeld die je nooit uit een boekje kan leren. “Onze kennis is meer dan waardevol. Samen kunnen we elkaar versterken en hierdoor meer vrouwen informeren en uiteindelijk helpen.” Ondanks het heftige verleden ziet ze haar toekomst positief tegemoet. “Ik heb een heerlijk huisje, mijn kinderen zijn gezond en we zijn vrij!” Ze gaat haar volledige verhaal ook publiceren in een ‘echt’ boek.
Meer zien van Esmeralda? Check haar Instagram Mamaindeopvang.
Cijfers en belangrijke organisaties
Volgens het CBS werden er 45.810 meldingen ontvangen betreft (ex)partnergeweld in 2021. Daarnaast werden er Huiselijkgeweld (overig) 14.200 meldingen ontvangen. In Nederland wordt er gemiddeld iedere 8 dagen een vrouw vermoord door (ex)partnergeweld.
Belangrijke organisaties:
Zonta- www.zontanederland.nl
Unwomen – www.unwomen.nl
Soroptimistclub- www.soroptimist.nl
Veilig Thuis – www.veiligthuis.nl
Blijfgroep – www.blijfgroep.nl
*Een AWARE is een alarmknop die je bij je draagt. Met een korte druk op de knop slaat het alarm met de hoogste prioriteit naar de meldkamer van de politie. De centrale luistert vanaf dat moment ook live mee en ziet de locatie waar jij je op dat moment bevindt.
Door: Stefanie Kruizinga