EIBERGEN – Sommigen krijgen het maar één keer, anderen krijgen er vaker last van en anderen hebben het herhaaldelijk: lage rugpijn. Lage rugpijn bevindt zich tussen de onderste ribben en billen en kan soms uitstralen naar de billen of naar één of zelfs beide benen. Vaak ontstaan de lage rugklachten spontaan (het ‘erin schieten), maar ze kunnen ook geleidelijk ontstaan. Het kan voorkomen dat bewegen pijn doet, maar meestal zijn staan, zitten of liggen het pijnlijkste. Van een stoel opstaan of uit bed komen kan een hele toer zijn.
Spit = lumbago = aspecifieke lage rugklachten In de volksmond wordt het spit of lumbago genoemd en in de medische wereld noemen wij het aspecifieke lage rugklachten. Maar hoezo ‘aspecifiek’? Omdat er geen specifieke oorzaak kan worden gevonden voor jouw rugklachten. Dit betekent dat er geen fractuur of hernia zit die zorgt voor je klachten, maar natuurlijk zien wij wel dat je bewegelijkheid minder is en dat de spieren in je rug hard en pijnlijk zijn.
Het mysterie rondom het ontstaan van lage rugklachten Hoe deze klachten precies ontstaan is nog steeds onduidelijk. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de vele factoren die invloed hebben op het ontstaan van klachten. Een voorbeeld. Je wilde je sok aantrekken en daarna schoot het je in de rug. Dit wil niet meteen zeggen dat de buiging van je rug om je sok aan te trekken de oorzaak was voor de pijn die je nu in je rug voelt. Maak je je ergens zorgen over, ben je druk op je werk of ben je gespannen? Deze factoren zorgen ook niet direct voor jouw rugklachten, maar kunnen wel de emmer vullen, waardoor de buiging bij het aantrekken van je sok de druppel is voor het ontstaan van je rugklachten.
Mythes rondom lage rugklachten
“Help ik heb uitstraling naar mijn been of benen, dus ik heb een hernia!”. Dit is onjuist – er zijn meerdere tekenen nodig om je van een hernia te verdenken. Een hernia is maar voor ongeveer 5% de oorzaak van lage rugklachten en dan moet de patiënt ook uitstraling voorbij de knie hebben;
“Ik heb een scan laten maken en daar zagen ze een hernia, nu is mijn rug een zwakke plek.” Nee hoor. Meer dan 50% van de mensen tussen de 30 en 40 jaar hebben een ‘afwijkende scan’, maar geen (rug)klachten. Daarbij geneest een rughernia in 82% van de gevallen zelf spontaan.
“Het buigen van de rug is slecht voor je wervels.” Dit horen we patiënten vaak zeggen. Als buigen van de rug slecht was, dan waren we wel geboren met een heipaal als wervelkolom Zonder gekheid – onderzoek heeft aangetoond dat het veelvuldig buigen van de rug niet per se zorgt voor ‘slijtage’ van de rug. Daarnaast is ook uit onderzoek gebleken dat het niet goed kunnen buigen van de rug, juist zorgt voor meer rugklachten.
“Je maakt je rug sterker door je buikspieren te trainen.” Nee, niet per se. Want hoe versterk je je buikspieren? Juist: door je rug te buigen. Je rug maak je sterker door op verantwoorde manier (zwaar) te tillen.
Hoe kom je van je klachten af? En nu de grote vraag: Hoe kom je van je klachten? Gelukkig gaan de klachten in de meeste gevallen vanzelf over, soms binnen een paar dagen en bij anderen binnen een aantal weken. 90% van de mensen ervaart na 2 tot 3 maanden helemaal geen klachten meer. Een echt wondermiddel is er niet, maar in beweging blijven lijkt het beste medicijn te zijn. Dit is ook waar wij naar streven. Door bijvoorbeeld te mobiliseren of zelfs soms te manipuleren en vooral door middel van oefeningen proberen wij de voorwaarde te scheppen dat bewegen makkelijker gaat. Bij de ene patiënt is dit traject korter, maar bij de andere patiënt duurt dit langer door veel te oefenen en te trainen. De fysiotherapeut geneest je dus niet van je rugklachten, maar geeft je de voorzet en jij hoeft alleen de bal erin te tikken.
1 gedachte over “Gezondheidstip FYSIO Eibergen: Lage (te)rugklachten”
Hierin lees ik niks over ischias….
Reacties zijn gesloten.