BELTRUM – Onze melkkoeien produceren zeer hoogwaardige melk die aan heel veel voorwaarden moet voldoen, maar die ook onder zeer scherp toezicht van verschillende organisaties zoals bijvoorbeeld Friesland Campina waar wij onze melk aan leveren. De boer die voor zijn vee zorgt, is niets meer vergeleken bij vroeger. De moderne boer ie tegenwoordig bijna een manager, moet van vele markten thuis zijn, heeft de taak zijn vee gezond te houden en bij het minste of geringste in te grijpen. Het is maar niet zo gemakkelijk “je stopt er voer in, en er komt melk uit de koe”. Het heeft met zoveel meer factoren te maken als alleen dat.
Alles moet kloppen! Het is te breed omvattend om dat hier te beschrijven daarom hou ik mij het liefst bij de basis, wat belangrijk is voor de consument om te weten wat de weg is van de melk voor het in het glas of pak komt.
Ik neem elke maand van 1 avond en van 1 ochendmelking (achtereenvolgend) een monster van alle koeien apart. In een IPad worden de kilogrammen (bij het melken wordt gesproken over 1 kilogram melk i.p.v. 1 liter melk) van elke koe apart vermeld. Deze gegevens worden verwerkt door de grootste organisatie en specialist op het gebied van rundveeverbetering namelijk CRV. De melkmonsters zelf worden dezelfde dag nog opgehaald door een distributiemedewerker van CRV en naar een centrale verzamelplaats gebracht waarna alle melkmonsters onderzocht worden door Qlip in Zutphen. De monsters worden onderzocht op *celgetal * vetgehalte * eiwitgehalte * lactose De boer kan zelf beslissen of hij dit nog uit wil breiden met * drachtcontrole. Binnen enkele dagen krijgt de boer de uitslag van de MPR op zijn computer of via de post. Daarom is de MPR ofwel melkcontrole ook een zeer belangrijke schakel in het bedrijfsmanagement. Rantsoenberekeningen, fokbeleid en productieplanning worden vaak berekent en gebaseerd op de MPR-gegevens.
Met de uitslag van de MPR heeft de boer cijfers in handen die hem helpen bij beslissingen op het bedrijf. De informatie van alle dieren samen vertelt ook meer over de status van de hele veestapel.
Dit is nog maar 1 van de vele controles die een boer uit dient te voeren. En dat alles om een zeer betrouwbaar en hoogwaardig product te leveren voor de wereldmarkt. Misschien wilt u er de volgende keer eens aan denken als u weer een liter melk koopt. Bedenk dan ook dat de prijs die u betaalt voor uw pak of fles melk in de supermarkt, dit in schril contrast staat als wat de boer voor de melk krijgt. Op dit moment is dat namelijk maar € 0,35 per kilogram geleverde melk!
Naast dat ik dit zelf op ons eigen bedrijf doe, ben ik ook nog in dienst van CRV en neem ik ook bij andere veehouders/boeren melkmonsters, en ben ik ’s ochtends en ’s avonds tijdens het melken bij andere boeren te vinden. Dit doe ik 5 dagen in de week, en is een welkome afwisseling met onze eigen werkzaamheden op de boerderij.
@Monique