BELTRUM – We werken elke dag met onze dieren en weten als geen ander dat het af en toe bloed, zweet en tranen kost onze dieren gezond en happy te houden. Onze koeien zijn topsporters en zo worden ze ook behandeld. Elke dag zorg dragen voor een hoogwaardig product: melk die geproduceerd wordt door onze koeien. Wij dragen bij aan een product wat jullie waarschijnlijk geregeld in de winkel kopen: MELK een veelzijdig product wat voor veel doeleinden gebruikt wordt, en wie is er niet groot mee geworden.
En als dan een van je meest gewaardeerde koeien ziek wordt, dan gaat je dat niet in de koude kleren zitten! Het moment dat een koe een kalfje krijgt vergt dat veel van een lijf, en het onttrekt ook veel energie uit dit grote koeienlijf. Doordat er door hogerhand steeds vaker beslist wordt wat en hoeveel de boer aan zijn koeien mag voeren, kan het voorkomen dat deze koeien zo nu en dan eens wat tekorten oplopen die op een of andere manier moeten worden aangevuld. Helaas kan de koe dit niet zelf aangeven en zal de boer zelf goed moeten opletten of een koe de bevalling goed in gaat en na de bevalling er ook weer goed uitkomt, en daar waar nodig voedingssupplementen en energiedrankjes toedienen. Toch kan het voorkomen dat dit net niet voldoende is en heeft de koe moeite met, vooral door het tekort aan calcium en fosfor, dit zelf op peil te brengen.
Wat er dan gebeurd is dat er bij de koe een soort van spierverzuring op treedt, wat zich uit in niet meer op kunnen staan. En als ze het een paar keer geprobeerd hebben geeft een koe het vaak ook op, en blijft ze liggen waar ze ligt. Als een koe niet eet of te lang ligt of blijft liggen, komen de organen stil te liggen en dat is niet bevorderlijk voor het dier. Het is dus zaak zo’n koe zo snel mogelijk in de benen te krijgen, en dat is nog geen makkelijke klus. Gelukkig kunnen wij altijd beroep doen op onze buurman. Wij slepen de koe dan met behulp van een rubber mat en de sjofel vanuit de loopstal naar buiten in de wei. In de wei hebben ze vaak wat meer grip en herstellen ze vaak wat beter. Toch wilde deze koe het niet gaan doen en had het bij wijze van spreken zelf al opgegeven. Wij wilden het niet te snel opgeven en deze (jonge) koe een kans geven op herstel. Uiteraard is onze dierenarts verschillende malen geweest om ook nog de nodige supplementen toe te dienen. Als “laatste redmiddel” kan een boer nog overwegen om een bedrijf te bellen die gespecialiseerd is in therapeutische koebaden. We hebben dit bedrijf gebeld en er is een therapeutisch koebad gebracht. De koe wordt in dit bad gesleept waarna er bijna 600 liter warm water in wordt gepompt. Door de druk van het water gaat de koe in het bad staan. Het is belangrijk dat de koe hier 6 uur in blijft. Spieren warmen op en de bloedsomloop kan weer op gang komen. Dit is vaak voldoende om de koe weer het vertrouwen te geven dat ze het kan. Na 6 uur wordt het water heel voorzichtig, mondjesmaat, uit het bad gelaten en in principe loopt de koe er weer zelf uit en kan ze verder in de wei herstellen. Ook het opstaan en lopen zal haar beter af gaan.
Ik heb op onze FB pagina live filmpjes geplaatst van deze actie: https://www.facebook.com/EducaboerderijdeWeiden/videos/2720425231538302
De voortgang in het bad: https://www.facebook.com/EducaboerderijdeWeiden/videos/4747599661948537
Enkele dagen na het avontuur in het bad: https://www.facebook.com/EducaboerderijdeWeiden/videos/698975964158710
Ik heb het al eens over onze honden gehad. Op dit moment hebben we 3 honden: 2 grote poedels en 1 Australian Cattledog. De oudste poedel Bantu loopt met haar 13 ½ jaar echt op haar laatste pootjes en we bekijken per dag hoe ze het doet. Het “mooiste” zou zijn als ze uit zichzelf in zou slapen als het haar tijd is echter komt dit niet zo vaak voor en mogen wij als mensen beslissen of het tijd is om naar de eeuwige jachtvelden te gaan. Moeilijke beslissing……
We hopen nog even van haar te mogen genieten.
Blijf gezond!
@Monique