EIBERGEN – Een subsidie van 25.000 euro van het Naoberfonds stelt de Midwinterhoorngroep Eibergen in staat een eigen plantage voor hout en een landmark aan te leggen. Deze komen tussen de N18 en de oude Stokkersbrug. Het plan is opgesteld in samenwerking met de blaasgroepen uit Beltrum, Geesteren, Ruurlo en Neede. Midwinterhoorn blazen behoort tot het zogenaamde immaterieel erfgoed. Het gebruik ervan gaat ver terug, tot aan de Germaanse tijd. De hoorn werd tijdens de winterzonnewendefeest (joelfeest) met daarin de kortste dag van het jaar (21 december) geblazen.
Tot nu toe kwam het hout voor nieuwe hoorns uit diverse plekken in de regio. Met de subsidie van het Naoberfonds is de groep uit Eibergen daar niet meer van afhankelijk, omdat nu het al enkele jaren gekoesterde plan voor een eigen plantage werkelijkheid kan worden. Naast de plantage wil men een cultureel landschappelijk kunstwerk neerzetten (landmark) in de vorm van een 45 meter lange midwinterhoorn, begroeit met wilgentenen. Verder komen er workshops voor de jeugd en wordt een wandelroute aangelegd. De benodigde grond is nu nog eigendom van Rijkswaterstaat, maar gaat binnenkort over naar de gemeente en wordt vervolgens in erfpacht overgedragen aan de midwinterhoorngroep Eibergen.
Enthousiast
Secretaris Gerrit Keuper van de Midwinterhoorngroep Eibergen is zeer enthousiast over de plannen. “Het plan voor een eigen plantage dateert al van enkele jaren terug. Toen hadden we een stuk grond van de Stichting Marke Mallem op het oog, maar dat ging uiteindelijk niet door. Nu lijkt de droom uit te komen. Het enige waar we nog op wachten, is de goedkeuring van de omgevingsvergunning. Ons schetsplan van vorig jaar werd al goedgekeurd, dus het lijkt een formaliteit. Maar dat is altijd afwachten.vAls alles gerealiseerd is, dan krijgt Berkelland er een mooie toeristische plek bij. Het gebied daar heeft al de Berkel, de Stokkersbarg en de vistrap. Ook de Stichting Achterhoek Toerisme is enthousiast. Bovendien gaan we er educatieve workshops organiseren. De plek wordt een plek met een verhaal en dat trekt mensen.”
Blaasles
Het gaat goed met het midwinterhoorn blazen. Al enkele jaren bouwt de groep midwinterhoorns met tweedejaars leerlingen van het Assink lyceum uit Neede. In tien à twaalf weken bouwt iedere leerling onder begeleiding zijn eigen midwinterhoorn. Inmiddels zijn er al honderd hoorns gebouwd. Straks worden ze dus uit eigen gekweekt hout vervaardigd. Om het blazen nog verder te bevorderen, worden dit jaar aan iedere bezitter van een hoorn twijtig blaaslessen gegeven. Zo hoopt men straks de adventstijd weer te kunnen inluiden met het traditionele ‘anbloasen’.
Foto: Geert van der Veer