BORCULO – Een niet alledaags verschijnsel aan de Geerdinksdijk op zaterdagmorgen. Op deze anders zo rustige weg staan een aantal auto’s, een handje vol belangstellenden, enkele fotografen en journalisten en staan er stoeltjes in de graskant. Dat is wat onze verslaggever aantrof. Het is vogelteldag.
Tussen 07.00 en 10.30 uur worden de overvliegende vogels geteld en per soort genoteerd. In eerste instantie gebeurt dit met 8 mensen en later met 4 mensen. Sinds 5 jaar doet men deze jaarlijkse tellingen in Borculo.
De tellers zijn lid van de vogelwerkgroep Borculo/Ruurlo en zijn slechts 1 van de 100 telgroepen die vandaag in Nederland actief zijn. De telgroep van Eibergen is vandaag, vanwege het uitgezette lint van telpunten, actief in Haaksbergen. Alle tellingen vinden plaats in Europees verband. Dit versterkt de verbondenheid en geeft ook een beter zicht op de populaties die in de verschillende landen aanwezig zijn en het geeft een goed beeld van de trek van de vogels.
De telgroep vind het belangrijk dat de vogeltellingen onder de aandacht worden gebracht en willen zich dan ook verder bekwamen in de tellingen. Eibergen telt al jaren en de werkgroep Borculo/Ruurlo lift een beetje mee op de specifieke kennis van Eibergen. In Eibergen telt de werkgroep regelmatig weekenden achter elkaar. In het begin van de telling viel er nog een spat regen maar al snel werd het droog en brak zelfs even de zon door. Wel stond er een behoorlijke wind. De weersinvloeden zijn van invloed op de tellingen. Er is nog weinig roofvogeltrek zichtbaar.
Het valt op dat er nog relatief veel vogelsoorten aanwezig zijn. Dit komt door de lange periode van warmte en de late invallende kou in Scandinavie. Zo zijn er opvallend veel boerenzwaluwen te zien. Dit geeft een late zwaluwtrek aan. Volgens Annelies Heykamp van de werkgroep worden er naast vele boerenzwaluwen onder andere graspiepers, vinken, zanglijsters, holenduiven en houtduiven geteld. Ook grauwe ganzen, spreeuwen, zanglijsters, grote lijsters, witte kwikstaarten, veldleeuwerikken en groenlingen worden geteld.
Tegen het einde van de telling komen er zelfs een aantal buizerds in zicht. In eerste instantie 1 maar al snel blijken het er 4 te zijn. Op zich ook wel verklaarbaar; de roofvogeltijd is vanaf een uur of 10.00 uur omdat er dan van alles in de lucht is. Nu rest alleen nog het doorsturen van de gegevens naar de Vogelbescherming Nederland.
[nggallery id=656]